Od rozprávok k realite: Koľko energie získava SR z plynu?

1. apríla 2022, anvil, Nezaradené

Energia je krvou civilizácie. Všetko je energia a vyspelosť, životná úroveň, celá moderná civilizácia stojí a padá na energii.

V posledných dňoch sa veľa diskutuje o plyne, najmä tom ruskom, na ktorom je naša ekonomika momentálne závislá. Objavujú sa akési „urýchlené“ až „zbrklé“ vyhlásenia politického charakteru, ktoré nechcem rozoberať a komentovať. To sú tie krásne ukážky, ako stačí stlmiť kúrenie, vypnúť kohútik, zabaliť sa do deky a všetko sa krásne dá zvládnuť, vyriešiť. Poďme ale od siláckych, jednoduchých rečí a rozprávok, ku krutej realite – energetickej a matematickej, nekompromisnej realite.

Všetko je v konečnom dôsledku energia, ktorú potrebujeme a v prípade výpadku tejto energie z plynu, budeme musieť adekvátne množstvo tejto energie nahradiť. Koľko energie získava Slovensko z plynu?

 

 

Všetci politici a ľudia, ktorí bez rozmyslu dnes hlásajú ako stačí vypnúť kohútik a stlmiť ústredné kúrenie v byte, zrejme nemajú o týchto základných, jednoduchých prepočtoch ani potuchy.

Okrem toho Greenpeace dnes vo Francúzsku opäť úspešne robí protesty v jadrových elektrárňach. Ja som ekologicky zmýšľajúci človek, ale už aj títo „zelení“ by si konečne mohli uvedomiť, že momentálne niet inej cesty k nízkoemisnej energetike, ako nahrádzať fosílne palivá jadrom a dopĺňať to OZE energie, podľa geografickej polohy, rozumne, podľa prírodných podmienok a lokálnej efektívnosti. Cieľom by malo byť aj maximálne šetrenie a neplytvanie zdrojmi, čo je zas v rozpore s naším ekonomickým systémom, založenom na bezbrehom plytvaní a drancovaní prírodných zdrojov. Lenže šetrenie so sebou prináša diskomfort. A toho sa títo pseudo-ekológovia akosi nechcú vzdať. Rečnenie, bliakanie pred atómkami s transparentmi klimatickú krízu nevyrieši. Nevyrieši ju ani blúznenie o spáse zelenými náhradami, bez toho, aby sme začali sami od seba.

 

 

 

[1] https://www.webnoviny.sk/venergetike/slovenske-domacnosti-nebudu-mat-v-nasledujucich-rokoch-vyssiu-spotrebu-plynu-predpoklada-ministerstvo/

[2] https://www.energie-portal.sk/Dokument/kolko-elektriny-vyrabaju-slovenske-atomky-vodne-a-solarne-elektrarne-tu-su-cerstve-cisla-106931.aspx