Založ si blog

Prečo umiera demokracia: 1. časť (3P autokrati a kult vodcu)

Model 3P spomína vo svojej knihe, Pomsta moci, Moises Naim. Tzv. „trojpéčkovi autokrati“ využívajú predovšetkým: populizmus, polarizáciu a postfaktickosť. Populizmus je jasný. Hovoriť ľuďom čo chcú počuť na základe prieskumov verejnej mienky a nálad v spoločnosti. Dobrý autokrat má po ruke svorku radcov, odborníkov na PR komunikáciu a iných, ktorí mú prezentujú vždy čerstvé dáta, aké sú nálady, čo rezonuje v spoločnosti a čo treba hovoriť, aby preferencie rástli. Takíto politici sú ako vyprázdnené nádoby. Kam vietor tam plášť. Stroje bez emócií a skutočných hodnôt. Ich názory sa niekedy menia s postupom času aj o 180 stupňov. To si zväčša nikto, až na pár politológov ani nevšimne a už vôbec ich voliči. Najlepšie sa takýmto politikom logicky darí v spoločnosti, kde panuje rozdelená spoločnosť -polarizácia. Už v starovekom Ríme sa hovorilo „Divide et impera“, rozdeľuj a panuj. Rozdelená spoločnosť sa háda medzi sebou a vedie kultúrne a žabomyšie vojny. V takomto prostredí sa nielenže lepšie lovia populistické hlasy, ale rozdelená spoločnosť má tendenciu aj prehliadať vážne prešľapy tých hore. Jednoducho v spoločnosti rezonujú iné problémy a témy, ako sa zaujímať o nejaké iné, nezaujímavé napr. menšie politické škandály. V rozdelenej spoločnosti sa teda dobre vládne. Ľahko sa korumpuje a menia zákony, často bez povšimnutia „strážcov demokracie“ v prospech autokracie. Na rozdelenie slúži potom postfaktickosť. T.j. prekrúcanie faktov a vedy a tendenciu veci vidieť cez prizmu konšpirácií.

Konšpiráciám ľudia verili odjakživa z prostého dôvodu. Konšpirácia komplikovane fungujúci svet a jeho zložité interakcie, vysvetlí v jednej vete. Teda to je jednoduché a jednoduchosť je dostupná masám. Ľudia nemajú čas hľadať a riešiť zložité filozoficko-psychologické problémy a zložitosť fungovania sveta. Je omnoho jednoduchšie povedať, že nás ovláda „tajná elita“ svetovládcov, ktorá ťahá za nitky všetkých aj politiku. To, že svet je zložitejší ako to prezentujú konšpirácie snáď netreba vysvetľovať. Rovnako je to aj s ostatnými prvkami v spoločnosti, ktoré sú príliš zložité a komplikované. Publikum omnoho viac ocení, jednoduché a prosté vysvetlenia. Načo rozoberať zložité makroekonomické vzťahy a prepojenia, keď sa dá všetko vyriešiť jednou vetou. To mnohí ocenia. Okrem toho nezmysly a konšpirácie nepodliehajú prísnemu vedeckému konsenzu a recenziám, ale dokážu sa šíriť bez udania zdroja. Takto viete totálne nezmysly, vymyslené v jeden večer na toalete, rozšíriť po svete ako mor. A deje sa to denne.

Pristavím sa ešte pri kulte vodcu. Ľudia odjakživa inklinujú k alfa samcom. Aj ženy aj členovia stáda. V minulosti, keď tlupy našich predkov a ich existencia záviseli od šikovného lovca, to malo svoje opodstatnenie. Jedlo znamenalo prežitie. Takže dominantný a silný jedinec, ktorý mal nejaké nadanie na rozdiel od ostatných, napr. vedel dobre strieľať, vedel kadiaľ tiahne zver medzi priesmykmi, či sa vedel veľmi dobre orientovať v priestore, ulovil viac zveri. Viac zveri znamenalo viac mäsa aj pre ostatných členov tlupy. Tí menej chytrí tak rýchlo pochopili, že bude pre všetkých obojstranne prospešné, ak budú načúvať tým šikovnejším, lebo budú mať viac mäsa a prežijú. Logicky im tak preukazovali úctu a obdiv. Neskôr, tento systém prerástol k forme dedičnej moci a spoločnosť sa nejako prirodzene hierarchizovala. Prakticky to stáročia fungovalo asi nasledovne. Hŕstka ľudí nerobila nič a žila v prepychu, na ktorých potom robila drvivá väčšina ostatných. Najprv to boli otroci, potom nevoľníci, neskôr poddaní a robotníci a dnes je to pracujúca chudoba. Rozdiel je len ten, že v súčasnosti technosféra a vývoj umožňuje viac ľuďom žiť a prežiť život v relatívnom pokoji bez toho, aby sa museli triasť či cez zimu neumrú hladom, či zimou. Resp. na uspokojenie statkov bohatých nie je potreba toľko pracovnej sily ako v minulosti. Dostávame sa tak k druhému dôvodu frustrácie a síce nerovnosti a zrejme zle nastavenej ekonomiky, ktorá nedokáže a nemá dôvod na to, aby bohatstvo prirodzene presakovalo rovnomerne do celej spoločnosti. Práve naopak. Rozdiely s ekonomickým rastom a rozvojom technosféry sa zdajú byť čoraz viac vypuklejšie.

Aj kvôli tomu naša demokracia eroduje stále viac a viac.

Prečo umiera demokracia: 3. časť Nerovnosť a sociálna disonancia

19.11.2023

Spočiatku sme si mysleli a mnoho sociologických štúdií tomu napovedali, že za frustráciu v spoločnosti môžu predovšetkým veľké socioekonomické rozdiely v spoločnosti. Faktom je, že približne od 60-70tych rokov, kedy vyvrcholil povojnový boom je distribúcia bohatstva značne nerovnomerná. Inými slovami do 70tych rokoch rástli príjmy z technologického rastu viac menej [...]

Prečo umiera demokracia: 2. časť „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty. “

17.11.2023

Jeden z najznámejších výrokov nášho prvého prezidenta T.G. Masaryka. Vizionára, demokrata, ktorý myslením predbehol svoju dobu o celé dekády. Masaryk sa vo veľa textoch filozoficky zamýšľal nad mentalitou nášho národa. Jeho myšlienky sú nanajvýš aktuálne aj dnes. Dnes je to presne 34 rokov čo žijeme v demokracii. Aby sa demokracia vryla do spoločnosti je podľa [...]

O prdiacich kravách Rudolfa Huliaka

20.10.2023

Včera večer som si nechtiac pozrel diskusnú reláciu na TA3, kde sa azda nadstavajúci minister Rudolf Huliak, vyjadroval ku klimatickej zmene. Neviem či má z pohľadu klimatológie vôbec zmysel vyvracať úplne nelogické a nepodložené výmysly, na argumentačnej úrovni plochozemcov. Naposledy čo sa nejaký nominant SNS vyjadroval ku skleníkovým plynom bolo azda v časoch, keď [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

anvil

fyz. geograf, klimatológ. ID: liberálny konzervatívec (aj také existuje) záujem: história 20. storočia, vzory: TGM, Vavro Šrobár, Imrich Karvaš a i. velikáni čo predbehli myslením dobu o dekády...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 23666x
Priemerná čítanosť článkov: 3381x

Autor blogu

Kategórie