Založ si blog

Od rozprávok k realite: Koľko energie získava SR z plynu?

Energia je krvou civilizácie. Všetko je energia a vyspelosť, životná úroveň, celá moderná civilizácia stojí a padá na energii.

V posledných dňoch sa veľa diskutuje o plyne, najmä tom ruskom, na ktorom je naša ekonomika momentálne závislá. Objavujú sa akési „urýchlené“ až „zbrklé“ vyhlásenia politického charakteru, ktoré nechcem rozoberať a komentovať. To sú tie krásne ukážky, ako stačí stlmiť kúrenie, vypnúť kohútik, zabaliť sa do deky a všetko sa krásne dá zvládnuť, vyriešiť. Poďme ale od siláckych, jednoduchých rečí a rozprávok, ku krutej realite – energetickej a matematickej, nekompromisnej realite.

Všetko je v konečnom dôsledku energia, ktorú potrebujeme a v prípade výpadku tejto energie z plynu, budeme musieť adekvátne množstvo tejto energie nahradiť. Koľko energie získava Slovensko z plynu?

 

  • Spotreba plynu na Slovensku sa posledné roky pohybuje na úrovni 5 – 5,2 miliárd m3 zemného plynu/rok, uvažujme priemer 5 mld.[1]
  • V prepočte na energie je to ročne 5 mld m3 plynu = 53 750 GWh energie. Z plynu tak získavame energiu, o ekvivalente zhruba 53 000 GWh (Giga-watt hodín) energie, ktorá sa dá povedzme teoreticky nahradiť, energiou iného zdroja, napr. energiou elektrickou. Koľko jej ale bude treba?
  • Všetky naše elektrárne (na území SR) ročne priemerne vyrobia 29 322 GWh energie. Uvažujme pre lepšie počty, s číslom 30 000 GWh Cca polovicu (53%) z tohto objemu tvoria jadrové elektrárne, 17% Hydro-elektrárne (5100 GWh) , slnečné kolektory tvoria z tohto objemu 2,87%, čo je energeticky c. 900 GWh energie. [2]
  • Slovensko momentálne získava z plynu rádovo ešte zhruba ročne o 1/3 viac energie, ako všetky naše elektrárne vyrobia za rok. Všetky elektrárne, od reaktoru v Mochovciach počnúc, po posledný solárny panel za nejakou dedinkou, končiac.
  • V prípade úplného odstavenia plynu, je potreba túto energiu nahradiť , čo ako zrejme už každý čitateľ postrehol, na to by nepostačilo ani keby sa všetky naše elektrárne 2x naklonovali.
  • Inými slovami, na energetický výpadok, ktorý by takto vznikol, by bolo potrebné nahradiť výpadok zhruba 50 000 GWh energie. Ak prvý a druhý blok AE Mochovce ročne dodajú dnes do siete 7000 GWh energie, na nahradenie energie z plynu, by bolo potrebných postaviť ešte takmer 8 reaktorov o výkone Mochoviec, alebo inými slovami ešte, 4 elektrárne typu Mochovce.
  • Prípadne hypotetické porovnanie, ak vezmem v úvahu napr. solárne panely tak panely s rozlohou 30m2 (na strechu) , dokážu ročne vyrobiť do 5000 kWh energie. Na vyprodukovanie množstva energie, aké získavame z plynu, by bolo za potreby vybudovať solárnu elektráreň o čistej plochy panelov zhruba celej plochy Bratislavy.

 

Všetci politici a ľudia, ktorí bez rozmyslu dnes hlásajú ako stačí vypnúť kohútik a stlmiť ústredné kúrenie v byte, zrejme nemajú o týchto základných, jednoduchých prepočtoch ani potuchy.

Okrem toho Greenpeace dnes vo Francúzsku opäť úspešne robí protesty v jadrových elektrárňach. Ja som ekologicky zmýšľajúci človek, ale už aj títo „zelení“ by si konečne mohli uvedomiť, že momentálne niet inej cesty k nízkoemisnej energetike, ako nahrádzať fosílne palivá jadrom a dopĺňať to OZE energie, podľa geografickej polohy, rozumne, podľa prírodných podmienok a lokálnej efektívnosti. Cieľom by malo byť aj maximálne šetrenie a neplytvanie zdrojmi, čo je zas v rozpore s naším ekonomickým systémom, založenom na bezbrehom plytvaní a drancovaní prírodných zdrojov. Lenže šetrenie so sebou prináša diskomfort. A toho sa títo pseudo-ekológovia akosi nechcú vzdať. Rečnenie, bliakanie pred atómkami s transparentmi klimatickú krízu nevyrieši. Nevyrieši ju ani blúznenie o spáse zelenými náhradami, bez toho, aby sme začali sami od seba.

 

 

 

[1] https://www.webnoviny.sk/venergetike/slovenske-domacnosti-nebudu-mat-v-nasledujucich-rokoch-vyssiu-spotrebu-plynu-predpoklada-ministerstvo/

[2] https://www.energie-portal.sk/Dokument/kolko-elektriny-vyrabaju-slovenske-atomky-vodne-a-solarne-elektrarne-tu-su-cerstve-cisla-106931.aspx

Prečo umiera demokracia: 3. časť Nerovnosť a sociálna disonancia

19.11.2023

Spočiatku sme si mysleli a mnoho sociologických štúdií tomu napovedali, že za frustráciu v spoločnosti môžu predovšetkým veľké socioekonomické rozdiely v spoločnosti. Faktom je, že približne od 60-70tych rokov, kedy vyvrcholil povojnový boom je distribúcia bohatstva značne nerovnomerná. Inými slovami do 70tych rokoch rástli príjmy z technologického rastu viac menej [...]

Prečo umiera demokracia: 2. časť „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty. “

17.11.2023

Jeden z najznámejších výrokov nášho prvého prezidenta T.G. Masaryka. Vizionára, demokrata, ktorý myslením predbehol svoju dobu o celé dekády. Masaryk sa vo veľa textoch filozoficky zamýšľal nad mentalitou nášho národa. Jeho myšlienky sú nanajvýš aktuálne aj dnes. Dnes je to presne 34 rokov čo žijeme v demokracii. Aby sa demokracia vryla do spoločnosti je podľa [...]

Prečo umiera demokracia: 1. časť (3P autokrati a kult vodcu)

16.11.2023

Model 3P spomína vo svojej knihe, Pomsta moci, Moises Naim. Tzv. „trojpéčkovi autokrati“ využívajú predovšetkým: populizmus, polarizáciu a postfaktickosť. Populizmus je jasný. Hovoriť ľuďom čo chcú počuť na základe prieskumov verejnej mienky a nálad v spoločnosti. Dobrý autokrat má po ruke svorku radcov, odborníkov na PR komunikáciu a iných, ktorí mú [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

anvil

fyz. geograf, klimatológ. ID: liberálny konzervatívec (aj také existuje) záujem: história 20. storočia, vzory: TGM, Vavro Šrobár, Imrich Karvaš a i. velikáni čo predbehli myslením dobu o dekády...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 23509x
Priemerná čítanosť článkov: 3358x

Autor blogu

Kategórie